[...] ale: - można dodać rodzynki, żurawinę, orzechy - kasza jaglana świetnie komponuje się z kwaśnymi owocami - połączenie ze śliwką to mistrzostwo świata - ja nie stosuję odżywki białkowej, ale jeśli ktoś doda może być koniecznie dodanie wody - polecam eksperymentować z dodatkami ;-), jest to dobra alternatywa dla owsianki czy placka :-)) [...]
[...] • Badani dostarczali 293.8 ± 137.0 protein dziennie z diety, dodatkowo 112.2 ± 70.3 z odżywek białkowych. • Całkowita ilość protein spożywanych, codziennie (dieta + odżywki), w gramach: 406.0 ± 101.1 g (4,3 ± 1.2 g), • 34% energii pochodziło z węglowodanów (z tego aż 95% pokrywała dieta!), • 30% z białka (z tego 28% z odżywek, 72% z [...]
[...] w okresie budowania masy mięśniowej i kontrolujesz masę ciała, to ja osobiście zawsze polecam szejk o następującym składzie: 20-25g białka serwatkowego (to jest ok 30g odżywki białkowej WPI) + 10g aminokwasów EAA + 1-2g kreatyny. Tutaj także można dodać ok 20g węglowodanów prostych (np. zwykłe carbo). Natomiast jeśli Twoje treningi są [...]
[...] w diecie będzie na poziomie 1,6-2,2g/kmc. W okresie redukcji można tę wartość nieco podnieść. Co do przyjmowania białka po treningu to jak najbardziej można przyjąć porcję odżywki białkowej zaraz po zakończonym treningu, a później pełnowartościowy posiłek potreningowy. Jest koncepcja okna anabilocznego czyli okresu zaraz po zakończeniu treningu [...]
[...] ani na diecie keto, to nie potrafię zrozumieć obawy przed zawartością 3-4g cukru w jednej porcji białka. Taka ilość węglowodanów z pewnością poprawia parametry anaboliczne odżywki białkowej i nie jest przeszkodą nawet w redukcji tkanki tłuszczowej. Zakładając, że osoba budująca masę mięśniową dostarcza dziennie 200-300g węglowodanów, nie ma [...]
[...] dla utrzymania masy mięśniowej oraz jędrności sylwetki podczas długotrwałej redukcji wagi. Bazuj na produktach wysokobiałkowych takich jak: mięso, ryby, jaja, sery, nabiał, odżywki białkowe. Więcej na temat diety i zdrowego odżywiania, znajdziesz w artykule Macieja Sulikowskiego: [...]
[...] znalazło się chociaż jedno źródło białka w ilości nie mniejszej niż 30g czystego białka na porcję. Jeśli tego nie zapewnisz, to właśnie tutaj jest najlepsza rola dla odżywki białkowej. Myślę, że na początek najlepszym wyborem będzie koncentrat białka serwatkowego - WPC Warte uwagi koncentraty znajdziesz w tym rankingu: [...]
Cześć, skończyła mi się kreatyna oraz białko. Wcześniej posiadałem kreatynę z WK a białko z Olimpu. Co polecacie od siebie? Smak kreatyny był w miarę lecz białko całkowicie mi nie podchodziło. Szukam czegoś smakowego co nie będzie zbyt słodkie i nie będzie aż tak chemicznego smaku Czytaj więcej na [...]
[...] o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami [...]
[...] o tych dwóch grupach. Grupa pierwsza z jakich produktów warto korzystać: najlepsze źródła białka: chude mięso, chude ryby, nabiał, jaja, nasiona roślin strączkowych, odżywki białkowe najlepsze źródła węglowodanów: kasze, ryże, ziemniaki, makaron, dobrej jakości pieczywo, warzywa i owoce najlepsze źródła tłuszczy: oliwa z oliwek, orzechy, [...]
[...] o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami [...]
[...] Stosować możesz na różne sposoby, np. tylko większa porcja 30 min przed treningiem (a na przykład po skończonym wysiłku wypicie jakiejś odżywki), inna opcja to picie w czasie wysiłku - o ile mamy taką możliwość lub rozbicie porcji na 2 mniejsze dawki 30 min przed i bezpośrednio po treningu. Mięśnie nie [...]
[...] Ci zyskać większą siłę jak i wytrzymałość mięśni. Ja osobiście polecam kreatynę HCL, którą warto stosować codziennie dla uzyskania lepszych efektów. https://www.sfd.pl/sklep/SFD_NUTRITION-Kreatyny-p66600048_k112.html Jeśli zastanawiasz się jakie odżywki są obecnie na rynku, zerknij do naszych rankingów. https://www.sfd.pl/art/Rankingi-c13/
Cześć! Bardzo fajnie, że chcesz zacząć trenować w domu i to się bardzo chwali, jednak muszę Cię zmartwić w 3 miesiące, to dużej masy nie zrobisz, a dopiero tak naprawdę rozpoczniesz przygodę ze sportami siłowymi bądź sylwetkowymi. Chcąc zrobić masę mięśniową musisz wiedzieć, że powinieneś spożywać więcej kalorii niż potrzebujesz. Aby obliczyć [...]
[...] o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami [...]
[...] o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami [...]
[...] Twoją masę mięśniową w okresie około treningowym, mam tu na myśli polecaną przeze mnie recepturę, czyli przed treningiem conajmniej 10g BCAA + nie więcej niż 20g węglowodanów, a po treningu 30g odżywki białkowej + 10g EAA + 2-3g kreatyny oraz podobna porcja węglowodanów jak przed treningiem. Jeśli masz jakieś dodatkowe pytania to śmiało.
[...] Również przytrafiają się osoby z szybkim metabolizmem, które spożywać muszą ogromne ilości kalorii, a mimo to i tak nie tyją. W takiej sytuacji wręcz idealnie sprawdzają się odżywki węglowodanowo-białkowe, czyli popularne gainery. Z reguły bazują one na koncentracie białka serwatkowego z dodatkiem maltodekstryn, glukozy, vitargo, czy węglowodanów [...]
[...] o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami [...]
[...] nie tylko na ilość białka, a również na odpowiednią ilość i rodzaj aminokwasów. Świetnym źródłem pełnowartościowego białka są produkty takie jak jaja, mięso, podroby czy odżywki białkowe, które zawierają wszystkie egzogenne aminokwasy. Warto również pamiętać o rybach, które nie tylko są bardzo dobrym źródłem białka, ale również kwasów omega [...]